ΠΑΞΙΜΑΔΙΑ ΜΕ ΧΑΡΟΥΠΑΛΕΥΡΟ
Υλικά:
1,5 κούπα ελαιόλαδο
1 - 1 ¼ κούπα ζάχαρη (κοινή κρυσταλλική ή καφέ)
¾ κούπας κρασί
½ κούπα χυμό πορτοκαλιού
1 κουταλάκι σόδα
1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
½ κουταλάκι του γλυκού γαρύφαλλο
Ξύσμα ενός πορτοκαλιού
1 κούπα χαρουπάλευρο
Περίπου 5 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις ή ολικής άλεσης
Προαιρετικά σουσάμι αναποφλοίωτο.
Βαζουμε το ελαιόλαδο , τη ζάχαρη, το κρασί και τα μυρωδικά
σε μπολ ανάμειξης, και τα ανακατεύουμε να αναμειχθούν (ας μη λιώσει εντελώς η
ζάχαρη) Πλένουμε το πορτοκάλι, το σκουπίζουμε και παίρνουμε το ξύσμα του και μετά το χυμό του.
Διαλύουμε στο χυμό πορτοκαλιού τη σόδα, πάνω από το μείγμα του ελαιολάδου γιατί φουσκώνει πολύ. Προσθέτουμε το αλεύρι και κοσκινίζουμε το χαρουπάλευρο πάνω από το μείγμα.
Προσθέτουμε σταδιακά το υπόλοιπο αλεύρι ανακατεύοντας μέχρι να έχουμε μια μαλακή ζύμη που μόλις να μη κολλά στα χέρια. Δεν πρέπει να γίνει σφικτή.
Αφήνουμε να «ξεκουραστεί» ένα μισάωρο και πλάθουμε κουλουράκια σε κανονικό μέγεθος. Αν θέλουμε τα κυλάμε σε σουσάμι. Αν θέλουμε να κάνουμε παξιμαδάκια πλάθουμε ψωμάκια και τα κόβουμε με μαχαίρι σε φετούλες πάχους 1 cm.
Τα ψήνουμε για 40 λεπτά περίπου σε 180 βαθμούς και μόλις κρυώσουν ελαφρά τα χωρίζουμε στις φετούλες που είχαμε κόψει από την αρχή και τα ξαναφουρνίζουμε στους 150 βαθμούς μέχρι να παξιμαδιαστούν (30-40 λεπτά)
Είναι υπέροχα, μυρωδάτα και πολύ, πολύ ωφέλιμα.
Τα χαρούπια είναι γλυκά, εύγευστα και θρεπτικά. Περιέχουν σάκχαρο σε μεγάλη
αναλογία (50%) από το οποίο το 30% είναι σταφυλοσάκχαρο, 10% πρωτείνη και 6%
λίπος. Επίσης περιέχουν βιταμίνες της ομάδα Β και καροτίνη Β (προστάδιο
τωνβιταμινών Α), κάλιο, μαγνήσιο, ασβέστιο, φωσφόρο, ιχνοστοιχεία (σίδηρο,
μαγγάνιο, χαλκό, χρώμιο, νικέλιο), λίγο ισοβουτυρικό οξύ (που προκαλεί ελαφρώς
δυσάρεστη μυρωδιά), τανίνες, ινώδεις ουσίες όπως λιγνίνη (επιδρά κατασταλτικά
στη χοληστερίνη, έχει θετικά αποτελέσματα στο επίπεδο της γλυκόζης στο αίμα και
χρησιμοποιείται κατά του διαβήτη και της παχυσαρκίας), βλέννα, κυτταρίνη και
τουλάχιστον 6 αντιοξειδωτικές ουσίες οι οποίες δρουν προστατευτικά για τα
κύτταρα καταπολεμώντας το σχηματισμό όγκων.