ΜΟΣΦΙΛΑ
Ένα βότανο που ξέρουμε την ύπαρξη του ως δέντρο αλλά όχι ως φαρμακευτικό βότανο.Υπάρχουν 3 είδη μοσφιλιάς σε Κύπρο και
Ελλάδα, τα δύο είναι άγρια και το τρίτο καλλωπιστικό αλλά είναι της ιδίας οικογενείας αλλά έχουν παρόμοιες ευεργετικές ιδιότητες.Είναι από τα φυτά που θεωρούνται θαύμα της φύσης για τις ευεργετικές ιδιότητες τους στον άνθρωπο.Χρήσιμα μέρη είναι τα άνθη κυρίως τα
φύλλα και οι καρποί τους. Υπάρχουν οι άσπρες και κόκκινες μοσφιλιές (όπου ο καρπός είναι νοστιμότερος). Είναι από τα βότανα που μπορεί κάποιος να παίρνει για μεγάλο χρονικό διάστημα χωρίς αρνητικές επιπτώσεις.
ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ ΤΑ ΛΙΓΑ ΚΑΡΔΙΟΤΟΝΩΤΙΚΑ ΒΟΤΑΝΑ,
όταν το χρησιμοποιούμε ως τσάι (συστήνονται 3 τη μέρα) που δεν έχουν καμιά παρενέργεια στον ασθενή. Ρυθμίζει την αρτηριακή πίεση τονώνει την καρδία, και βοηθά σε στηθάγχη ταχυκαρδίες, κυκλοφοριακές ανωμαλίες της
καρδιάς και βοηθά στην καλή τροφοδοσία του εγκεφάλου με αίμα. Έχει ηρεμιστική επίδραση σε ολόκληρο το
νευρικό σύστημα και έτσι βοηθά την ομαλή λειτουργία όλων των οργάνων του ανθρώπινου οργανισμού. Βοηθά ακόμα και σε ανωμαλίες του θυροειδούς αδένα. Ρίχνει την χοληστερόλη και βοηθά σε περιπτώσεις αρτηριοσκλήρωσης.
Το καλύτερο όμως είναι η μαρμελάδα των Μοσφίλων. Η εκτέλεση της εξηγείται πιο κάτω:
- Βράζουμε ώριμα μόσφιλα .Τα βράζουμε αρκετή ώρα μέχρι να μαλακώσουν καλά. Σουρωνουμε και μετρούμε το υγρό που
έμεινε. Προσθέτουμε ζάχαρη (για κάθε 10 ποτήριυγρού βάζουμε 11 ποτήρια ζάχαρη. Αφήνουμε να πάρουν μια βράση και τα
σβήνουμε και τα σκεπάζουμε για μια νύκτα. Την επαύριο την βάζουμε στη φωτιά μέχρι να δέσει και στάζουμε λίγο λεμόνι μέσα. Συστήνεται να βάλετε μέσα ένα κλωναράκι γεράνιο (κιούλι) για να πάρει πιο ωραία μυρωδιά. Την βάζουμε σε γυάλινα μπουκαλάκια και
αφού κρυώσει (πήζει ακόμα περισσότερο) την βάζουμε σε δροσερό μέρος.